Кулинарни обичаи от света – другото лице на White Dinner Sofia

Казват, че най-добре пътешественикът опознава чуждите земи едва след като е вкусил местната им кухня ! А на 27.07.2017г. няма да е необходимо да прибирате паспорта в чантата си, защото кулинарното пътешествие ще бъде сред самите вас!

Нека превърнем центъра на София в една международна кулинарна столица . Просто доведете своят приятел Масимо –  италианецът, който  е напълнил кошницата си за пикник  с  вкусна моцарела, прошуто и домашна паста. Франсоа от офиса на третия етаж, може да донесе класическата френска нуга с  бутилка опияняващо вино, а Хулио от Испания най-накрая  няма да има оправдание,  за да не приготви прословутата си паеля с морски дарове !

Развихрете въображението и креативността си  във  възможно най – нетрадиционната среда  –  някъде из градa, на открито!  Включи се в преживяването “Вечеря в бяло”  и опознай приятелите и колегите си по –добре.  Подготви всичко необходимо за перфектната вечеря :  донеси маси, столове, покривки, храна и стани част от събитието !

Ето и едни от най – интересните особености около храненето  в различните краища на света, какво ли от тях ще видим на уникалния флашмоб в бяло ?

Португалия

Готвачите са на особена почит в Португалия, ето защо е признак на неуважение да попитате за сол или черен пипер, ако няма на вашата маса. Ако искате каквато и да е подправка, това обижда готвача, защото излиза, че не е се е справил добре с ястието.

Франция

Французите смятат за изключително грубо да  държите ръцете си на масата докато сте на масата. А хлябът винаги трябва да бъде разкъсан на малки парченца преди хранене, тъй като отхапването от филия хляб е неучтиво.

Германия

Ако се случи да сте на гости на германци, задължително изчакайте домакините да ви кажат, къде точно да седнете преди да го направите. Изчакайте домакинът да дойде на масата и тогава започнете да се храните. Никога не слагайте лактите си на масата.

Япония

Етикетът на хранене в Япония е много интересен и включва редица правила. На първо място никога не прехвърляйте храна на някого посредством пръчици, защото това се асоциира с обичай, извършван по време на погребения в Страната на изгряващото слънце и би било меко казано неудобно. Има специален етикет как да се използват пръчиците, който включва много неща, но главното е, че не трябва да ги насочвате или пък размахвате към другите хора.

Саудитска Арабия

Правилата при хранене в Саудитска Арабия, както и на други места в Близкия изток са тясно свързани с принципите на исляма. Там не се счита за необичайно хората да седят върху възглавници на пода, докато се хранят или пък да имат отделни помещения за хранене.

Ако няма прибори за хранене, не питайте за такива, защото това означава, че трябва да се храните с ръка. Особено важно е това да бъде дясната ръка, тъй като лявата се счита за нечиста и трябва да се държи далече от масата.

Етиопия

Обикновено храната в Етиопия се поднася в една чиния и без прибори. Смята се за разточително всеки човек да има отделна чиния. Важно е също така никой да не изяжда повече, отколкото му се полага. Етиопците винаги оставят местните ястия за накрая.

САЩ

В случай, че някой поиска от вас сол и тя върви заедно с друга подправка, задължително подайте и двете.

Русия

В Русия поставят китките на ръба на масата, а не в скута си. Водката е един от емблематичните символи на Русия, така че и при нея има няколко важни неща. На първо място никога не я разреждайте. Водката често се използва за вдигане на тостове, а не просто за пиене. Когато бутилката е празна, винаги я оставяйте на земята, а не върху масата.